6 Липня, 2024 7:06 pm

Прем’єр Угорщини Орбан прибув до Києва

Це перший візит Віктора Орбана до України за багато років.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вранці 2 липня прибув до Києва. Його кортеж прибув до посольства Угорщини. 

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

Це перший візит Віктора Орбана до України за багато років – він не відвідував Україну ані за каденції Володимира Зеленського, ані за попереднього президента Петра Порошенка. Орбан відвідував Київ 2012 року для зустрічей з тодішнім президентом Януковичем. 

Як пише видання Index, Віктор Орбан напередодні візиту до Києва анонсував “перші кроки” для сприяння миру в Україні.

Так, журналісти запитали Орбана, що може зробити Угорщина під час свого головування в ЄС, щоб припинити війну в Україні. На це він відповів, що перші кроки для сприяння миру будуть зроблені у вівторок (2 липня – ред.).

“Подивіться завтрашню пресу, ви вже побачите перші кроки”, – сказав напередодні глава угорського уряду. 

Згодом стало відомо про його візит до української столиці.

Нагадаємо, політолог пояснив, навіщо Орбан збирається відвідати Київ.

Угорський премʼєр-міністр Віктор Орбан намагається втримати вплив своєї країни у Європарламенті та Єврокомісії під час головування в Раді ЄС, яке почнеться вже з 1 липня.

Таку думку в етері Еспресо висловив журналіст, політолог Віталій Портников.

Він заявив, що у деяких ЗМІ зʼявилася інформація, що після початку головування Угорщини у Раді ЄС Віктор Орбан планує свій перший візит до Києва.

“При тому, що він досі сюди не приїздив. Його тут не було жодного разу після великого нападу. А в Москві він перед великим нападом був, пам’ятаєте? А чому це так? А тому, що, якщо Віктор Орбан не встигне застрибнути у цей човен, то тоді Джорджа Мелоні (прем’єр-міністр Італії, – ред.) не візьме його партію у свою фракцію в Європарламенті. А якщо вона не візьме його партію, то Угорщина не зможе отримати ніяких посад у комітетах Європарламенту і в Єврокомісії”, – пояснив журналіст.

Журналіст пояснив, що таким чином Орбан намагається втримати вплив країни у Європарламенті та Єврокомісії.

“Хто зараз комісар з розширення Євросоюзу? Угорський політик. Відповідно, Орбану не хочеться втрачати такі позиції. Тому він зараз просто сидить і пакує валізи, що там влізе, що не влізе, може туди фотографію Зеленського покласти, може дружини. Біситься, але їде. Це означає, що зі всіма вимогами Угорщини щодо вступу України в ЄС теж можна буде так працювати”, – резюмував Портников

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *