6 Липня, 2024 6:14 pm

“Я знаю, що Україна вистоїть”: історія військового медика з Росії Павла, який отримав громадянство України

Павло — бойовий медик добровольчого батальйону родом із Москви. З 2014 року живе в Україні та воював у лавах ЗСУ під час АТО та ООС. У 2022 році долучився до добровольчого батальйону бойових медиків та почав воювати проти армії РФ під час повномасштабного вторгнення.

Чому чоловік вирішив переїхати до України — у матеріалі Суспільного.

Бойовий медик Павло розповідає, він родом з Москви. Каже, після строкової служби в Росії “подався в опозицію”.

“В якийсь момент, коли почався в Україні Майдан, після цього АТО, я вже вирішив, що моє місце тут, я маю бути тут, допомагати, воювати. Поїхати з Росії було не важко, важче було потрапити в Україну, якщо чисто технічні моменти обговорювати. На той момент я вже повністю зрозумів, що з тією країною мене мало, що пов’язує”, — каже чоловік.

"Півтора місяці тому отримав громадянство України": історія військового медика з Росії Павла

Павло. Суспільне Дніпро/Юрій Тинний

Павло розпоиідає, на той час батьків у нього не було. Спілкувався лише з братом, той, каже, поставився з розумінням.

“З іншими родичами я навіть не спілкувався. Чесно кажучи, я не вважав за необхідне комусь щось пояснювати. У них там свій світ, свій акваріум, нехай живуть як хочуть. В Україну, власне, я приїхав у 2015 році ще. Пройшов усе АТО”, — розповів він.

Павло почав свій шлях у війську в Добровольчому батальйоні ОУН. Після цього — працював за напрямками аеророзвідки, тактичної розвідки.

“Після цього я вже перейшов у 18-й батальйон УДА і на той момент з АТО я вже закінчив. З початком повномасштабної війни у 2022 році я поїхав з самого початку в Донецьку область, звідти розпочався мій шлях в повномасштабній війні.

"Півтора місяці тому отримав громадянство України": історія військового медика з Росії Павла

Павло. Фото з особистого архіву Павла

“Перший вихід на бойові позиції в цю війну, я маю на увазі повномасштабну війну, був у травні, червні 2022 року. Тобто це був, умовно, напрямок на кордон між Дніпропетровською та Запорізькою областями”, — каже він.

У Павла є дружина Дар’я, теж росіянка.

“З Дашею ми були давно вже знайомі, ще в Москві. Що я, що вона були, скажімо так, в опозиційних колах разом, там спілкувались. Дуже сильно здивувались коли в кінці 2021 року зустрілись, познайомились чисто випадково. Згадали минуле, розговорились, якось пішло так, що ми вирішили бути разом”, — розповів чоловік.

Медик каже, нині в Росії у нього “своїх” не лишилось.

“Я чудово усвідомлюю, що мене сюди привело, з чим я сюди приїхав і як я зараз ставлюсь до Росії й України. Для мене там “своїх” вже не лишилось. Давайте простіше, хто його вибрав — Путіна цього? Це їхній вибір, це цілком їхній вибір, вони зробили свій, я свій. Які можуть бути проблеми?”, — каже він.

Чоловік каже, що вірить у краще майбутнє для України. Півтора місяця тому він отримав українське громадянство.

“Я вірю, я знаю, що Україна все ж таки вистоїть, можливо з якимись територіальними втратами, але зараз не так важливі території, як збереження самої нації. От якщо нація збережеться, то все інше повернеться”, — розповідає Павло.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *