6 Липня, 2024 6:41 pm

Три країни почали розміновувати Чорне море: допоможе експорту українського зерна

З моменту відкриття морського коридору в серпні минулого року Україна експортувала більше 37 млн тонн аграрної продукції.

У понеділок, 1 липня, Туреччина, Румунія та Болгарія розпочали спільні протимінні операції в Чорному морі, щоб підвищити безпеку судноплавства, зокрема, для експорту українського зерна. Про це повідомляє Bloomberg

Зазначається, що ініціатива під керівництвом Стамбула є першою великою спільною акцією чорноморських держав після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Вона спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у деяких районах Чорного моря внаслідок війни.

Росія та Україна є ключовими виробниками зерна, і війна поставила під загрозу безпечне проходження вантажів. Минулого року Київ запустив власний чорноморський експортний маршрут після зриву угоди про безпечний коридор, підтриманої Росією, Туреччиною та ООН. Це успішно збільшило експорт і допомогло економіці розвиватися швидше, ніж прогнозувалося, але цей маршрут залишається ризикованим.

Минулого року російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеса влучив у комерційне судно, в результаті чого загинув пілот і були поранені інші. У листопаді судно, орендоване сільськогосподарським гігантом Cargill Inc. також постраждало від вибуху під час виходу з українського порту в Чорному морі.

У березні Україна заявила, що експорт з її чорноморських портів майже повернувся до довоєнних обсягів після неодноразових атак і збоїв з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Проте порти навколо Одеси стикаються з частими ударами з боку Росії, які продовжують переривати їхню діяльність.

Зазначається, що з моменту відкриття морського коридору в серпні 2023 року Україна експортувала 37,4 млн тонн аграрної продукції з Одеси, Чорноморська та Південного.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *