Нейтральні країни Європи просять НАТО посилити співпрацю. Причина – агресія РФ

Австрія, Ірландія, Мальта та Швейцарія запропонували НАТО поглибити співпрацю: розширити участь у військових навчаннях та обміні розвідданими.

Про це пише Die Presse.

За його даними, в грудні 2023 року держави групи WEP4 (Western European Partners) – Австрія, Ірландія, Швейцарія та Мальта – надіслали НАТО листа, у якому заявили про бажання розширити співпрацю з Альянсом.

В листі йдеться, що ситуація з безпекою в Європі суттєво погіршилася і залишається нестабільною. Тож WEP4, які вже є “найближчими партнерами НАТО”, хочуть посилити військову співпрацю з Альянсом, яка “набуває все більшого значення”.

Дипломати пропонують запровадити додаткові спільні військові навчання та хотіли би отримати “привілейований доступ до документів і розвідданих Альянсу”. Зокрема, Австрія, Ірландія, Мальта та Швейцарія мають намір наростити обмін розвідданими та налагодити взаємодію у сферах кібербезпеки, захисту об’єктів критичної інфраструктури та боротьби “з новими підривними технологіями”.

У коментарі Die Presse Міністерство закордонних справ Австрії фактично підтвердило автентичність листа, зазначивши, що ініціатива WEP4 зумовлена геополітичними змінами. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *