9 Вересня, 2024 7:53 am

Ледекі – божевільна! Взяла восьме олімпійське золото – це повторення рекорду всіх часів у жіночому плаванні

Американська плавчиня Кеті Ледекі завоювала золото Олімпіади-2024 у Парижі на дистанції 1500 метрів вільним стилем. Це її восьма олімпійська золота медаль у кар’єрі – і друга в кар’єрі саме у цій дисципліні.

Ледекі з олімпійським рекордом здобула золото у плаванні на 1500 м вільним стилем та стала восьмиразовою чемпіонкою ОІ

Ледекі тепер має 12 олімпійських нагород (вісім золотих медалей, три срібних та одну бронзу – на 400 метрах вільним стилем на цих же Іграх), а за кількістю золотих піднялася в топ-3 в історії літніх Олімпіад. Більше лише в радянської гімнастки Лариси Латиніної (дев’ять) та у легендарного плавця Майкла Фелпса (23).

Безпосередньо у жіночому плаванні Кеті повторила рекорд усіх часів, який раніше належав її співвітчизніці Дженні Томпсон: тепер в обох по вісім перемог на Іграх у кар’єрі.

Однак ще одна сайд-історія полягає в тому, як Кеті Ледекі «приватизувала» дистанцію в 1500 метрів та розриває у ній абсолютно всіх суперниць.

Напередодні фінального запливу в Парижі особливої популярності набрав той факт, що Ледекі належить 19 із 19 найкращих результатів в історії саме на цій дистанції:

У запливі за своїм восьмим золотом Кеті продемонструвала результат 15:30:02, що є новим олімпійським рекордом та восьмим результатом в історії. А отже Ледекі тепер належать всі 20 із топ-20 найшвидших запливів на 1500 метрів вільним стилем у жінок.

Якщо ви хотіли побачити у запливах на 1500м за участі Кеті якоїсь інтриги, то її там не було від слова зовсім. У півфіналі вона випередила найближчу переслідувачку на 17 (!) секунд, фінішувавши абсолютно наодинці.

У фіналі вона виявилася на 10 секунд швидшою, ніж представниця Франції (і ексросіянка) Анастасія Кірпічнікова:

2 серпня на Кеті чекає півфінальний заплив у ще одній фірмовій дисципліні – 800 метрів вільним стилем. Вона триразова олімпійська чемпіонка на цій дистанції (2012, 2016 та 2020), а також їй належить 16 найкращих результатів в історії.

У якийсь момент Ледекі тримала топ-30 результатів, однак цей список вже у 2024-му розбавила канадка Саммер Макінтош (щоправда вона на Іграх у Парижі в запливах на 800м вільним стилем участі не братиме).

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *