2 Серпня, 2024 1:07 am

У чому унікальність нинішньої спеки та коли стане прохолодніше: пояснення Укргідрометцентру

У минулі роки максимальні температури повітря в Україні спостерігалися в першій половині серпня. Зараз рекордна спека прийшла на місяць раніше.

Про це в коментарі РБК-Україна сказала заступник начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня.

Максимальні температури

“Для першої половини липня це досить незвично, оскільки у нас за кліматом найтепліша друга половина липня, а наймаксимальніші температури фіксувалися у першій половині серпня”, – сказала вона.

У якості прикладу Голеня навела 2010 рік, коли найбільша спека була наприкінці липня – на початку серпня, а 12 серпня температура в Луганську піднялася до 42 градусів – найвище значення.

“Якщо ми досягнемо у найближчі дні, субота-неділя та понеділок-вівторок, то до цього у нас максимальні значення були в серпні. Тепер ці значення будуть у середині липня. Ось у цьому унікальність”, – пояснила синоптик.

Причина спеки

Як пояснила Голеня, причина спеки в тому, що в Україну по висоті надходить тропічне повітря з півдня. З початку воно надходило з південного сходу, а тепер – з південного заходу.

“З Африки на Середземне море перекочувало, і до нас буде надходити найближчі три-п’ять діб повітряна маса з півночі Балкан, а на Балкани воно з Африки потрапляє”, – сказала вона.

За її словами, у денні години, коли малохмарна погода, іде інтенсивний прогрів. “Тому ми маємо найвищі значення, максимальні температури, які вже перевищують 30 градусів і навіть будуть досягати 40”, – повідомила синоптик.

Зниження температури

За прогнозом Укргідрометцентру, спека трохи спаде наступного тижня. Зниження температури з понеділка, 15 липня, очікується на заході України, з вівторка – на півночі.

“Але на півдні-сході спека буде утримуватися до 18-20 липня”, – сказала вона.

Голеня уточнила, що за сьогоднішніми розрахунками, з заходу та північного заходу буде надходити більш прохолодне повітря, а температура в Києві може знизитися до 25-30 градусів, на півдні-сході – 30-35 градусів Синоптики також не виключають у цей час дощів.

Водночас в Укргідрометцентрі очікують ще однієї хвилі спеки в серпні. “Літо ще не закінчилося”, – констатувала синоптик.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *