1 Серпня, 2024 11:28 pm

Що відбувалося одразу після удару по “Охматдиту”: лікарка про перші хвилини пекла

Лікарка наголосила, що перші хвилини ніхто не розгубився і робили все, що було в їхніх силах.

Про перші хвилини після ракетного удару по “Охматдиту” розповіла в ефірі “Київ24” дитяча офтальмологиня, лікарка Леся Лисиця.

За її словами, під час атаки більшість дітей перебували в укритті.

“Але, як ми бачимо по руйнаціях корпусу, укриття також не завжди може врятувати. Ми не можемо спинити термінові операції чи втручання, тому певні процедури все одно проводилися”, – каже лікарка.

Леся Лисиця під час удару перебувала в офтальмологічних кабінетах.

“Бо завершили саме прийом, завершили виведення пацієнтів. Потім побачили і почули звук. Далі все посипалося. Намагалися відвести всіх присутніх від вікон і вивести до безпечного місця”, – пригадує вона.

Лікарка наголосила, що передусім медперсонал намагався врятувати життя маленьких пацієнтів та їхніх родичів. А про обладнання вже думали в другу чергу.

“Ціннішого, ніж життя людини, немає. Обладнання, стіни – все можна відновити. В перші хвилини ті, хто не були в укритті – максимально спускалися до укриття. Я вийшла на вулицю, бо бачила з вікна зруйнований корпус і розуміла, що там може бути потрібна допомога. Далі все було, як у мурашнику. Хтось побіг розбирати завали. Там (під завалами – Ред.) точно могли бути люди. Далі треба було надавати допомогу пораненим. Частина лікарів лишалася з пацієнтами, частина виводила пацієнтів зі старого хірургічного корпусу, частина розбирала завали”, – зазначає лікарка “Охматдиту”.

Вона пригадує, що спочатку все організовувалося “більше на відчуттях, на самоорганізації”.

Першочергово евакуювали всіх пацієнтів, які залежні від кисню і медичних маніпуляцій. Станом на зараз усі планові операції стоять на паузі.

“Я думаю, спрацював досвід 2022 року. І все одно в голові ми всі “прокручували” ситуацію, що “якщо так”. Але найголовніше, що в перші хвилини ніхто не розгубився і робили все, що в наших силах”, – підсумувала Леся Лисиця.

Нагадаємо, станом на 17:00 вівторка відомо, що від ракетного удару російських окупантів у Києві загинуло 33 людини. В лікарні “Охматдит”, зокрема, загинули 2 дорослі людини.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *