1 Серпня, 2024 11:44 pm

Можливе навіть падіння енергосистеми: експерти зробили невтішний прогноз на зиму

Усі опитані експерти сходяться на думці, що взимку відключення світла будуть.

До наступної зими в Україні варто підготуватися через можливу невизначеність. Пройти вона може з більшими відключеннями світла, ніж на сьогодні. Можливі навіть кризову сценарії. Про це в коментарі “24 Каналу” заявили експерти.

Так, головний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев розповів, що цієї зими ситуація зі світлом може залишитися без змін, а відключення триватимуть надалі: “На жаль, нічого не зміниться. Графіки стабілізаційних вимкнень все одно будуть, тому що збільшення генерації компенсується зростанням споживання електричної енергії”, – заявив Рябцев.

Водночас директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що поки важко прогнозувати ситуацію в енергосистемі на прийдешню зиму: “Є багато невідомості: наявність протиповітряної оборони, нові можливості ворога вражати енергетичну інфраструктуру, наявність обладнання для ремонту тощо”, – зазначив експерт.

Він додав, що взимку ситуація зі світлом буде майже як у липні, але потрібно додати ще десь 4 години відключень.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук нагадує, що торік світла в окремі дні могло не бути в середньому від 8 до 12 годин. Це стосувалося регіонів, де була велика кількість споживачів промисловості. Водночас, за його словами, на цю зиму є декілька сценаріїв – негативний, базовий стабільний та оптимістичний.

За базовим стабільним сценарієм очікується, що відбудують 3000 із 6000 мегаватів, які були пошкоджені. Працюватимуть стабільно десь 8-9 блоків АЕС, а зима буде відносно звичайною, тобто без сильних холодів. В такому випадку прогноз щодо відключень – до 12 годин без електроенергії на добу.

Негативний сценарій передбачає, що вдасться відремонтувати десь до 2000 мегаватів, а блоків АЕС працюватиме 7-6. Зима буде холодною. Такий сценарій веде до певних кризових ситуацій, а саме падіння енергосистеми.

Ситуація в українській енергосистемі

Як писав раніше УНІАН, в Україні з 20-х чисел липня очікується вихід з ремонтів генеруючого обладнання, що покращить ситуацію в енергосистемі та призведе до суттєвого помʼякшення графіків.

Президент Словаччини Петер Пеллегріні під час візиту до Польщі заявив, що його країна планує збільшити постачання електроенергії для України в осінньо-зимовий період, що, ймовірно, буде мати вирішальне значення.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *