1 Серпня, 2024 10:42 pm

Бійці тероборони заявили про відсутність підтримки від 41 бригади. Там відповіли — кажуть про дискредитацію

Військові 206 батальйону 241 бригади територіальної оборони, приряджені до 41 окремої механізованої бригади, заявили про відсутність належної підтримки та завдання, що не відповідають можливостям бійців. У бригаді повідомили про кампанію із дискредитації командування.

Про це повідомив співрозмовник hromadske в батальйоні, також про командування писав заступник командира батальйону Роман Кулик. На тлі цього бригада оприлюднила заяву. 

Доповнено о 00:27. Співрозмовник hromadske у батальйоні звинуватив керівництво бригади у неволодінні ситуацією на полі бою, поганій комунікації та координації приданих підрозділів. За його словами, після публічного привернення уваги до цієї проблеми штаб бригади продовжив давати батальйону накази про наступальні дії, які складно виконати, зважаючи на неукомплектованість підрозділу.

Раніше Роман Кулик заявляв, що старші начальники «усі до одного не можуть/відмовляються» обʼєктивно оцінювати спроможності підлеглого особового складу. 

«Нарізаються фантастичні задачі, які розраховані або на космодесантників, або на щонайменше запакованих 20-річними спортіками й технікою свіжі підрозділи», — стверджує військовий.   

Він також зауважив, що з огляду на брак боєприпасів, а також фізичний і моральний стан бійців завдання не виконуються. Кулик додав: «Коли апетити зменшуються і доходить до реалістичних задач — уже нікому їх виконувати».

Неназваний взводний 206 батальйону в коментарі «Українській правді» наголосив на відсутності підтримки та зазначив, що бійці — легка піхота, яка має на озброєнні автомати та кілька мінометів.

За словами військового, нестача людей та «адекватних вказівок» з боку 41 бригади призвела до втрати південної частини селища Нью-Йорк, що на Донеччині. За останні дні російській армії вдалося просунутися з боку окупованої Новоселівки вглиб Нью-Йорка на понад три кілометри.

Згодом OSINT-проєкт DeepState заявив, що описана ситуація з 206 батальйоном є правдою, та зазначив, що військово-політичне керівництво має звернути увагу на процес управління з боку 41 бригади прирядженими підрозділами.

Що сказали у бригаді? 

Там наголосили, що вже понад рік бригада виконує бойові завдання на визначених напрямках. Зокрема, військові захищали Куп’янськ на Харківщині та утримували плацдарм у селі Синьківка. З весни цього року бригаду перевели на інший напрямок — захищати Часів Яр, а згодом — Торецьк та Нью-Йорк, що на Донеччині. 

Там зазначили, що є людські втрати, «кожна з яких болить». Але бригада заявила, що «не дозволяла собі» звинувачувати в чомусь бойових побратимів, не дискредитувала командування та особовий склад суміжних підрозділів, не ділила їх за «вигаданими принципами», а також не політизувала ці питання й не виносили на загал речі, «про які не можна взагалі вголос говорити у часи війни».

«Саме тому ми неприємно здивовані та обурені цій незрозумілій та дивній кампанії із дискредитації командування нашої частини та наших бійців, що останнім часом набирає сили у соціальних мережах, з вуст окремих військовослужбовців та публічних осіб», — йдеться в заяві. 

У бригаді закликали до «порозуміння, тактовності та взаємоповаги».

Ситуація на Торецькому напрямку

За даними Генштабу ЗСУ станом на вечір 6 липня, на напрямку окупанти за підтримки авіації сім разів намагався проводити штурмові дії поблизу Торецька, Залізного, Північного та Нью-Йорка. У районі Нью-Йорка триває бій. 

Нью-Йорк на мапі проєкту DeepState станом на 5 липня 2024 року
Нью-Йорк на мапі проєкту DeepState станом на 5 липня 2024 рокуСкриншот

Крім того, росіяни завдали авіаударів по Юр’ївці некерованими авіаційними ракетами та скинули два керовані авіабомби поблизу Нью-Йорка.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *